Bijbaantje vinden
Studeren en het wonen op kamers brengt de nodige kosten met zich mee: je studie, de nodige boeken, kamerhuur, andere vaste lasten, uitgaan en sporten om maar een paar voorbeelden te noemen. Als student kan je dus wel een extraatje gebruiken! Naast het aanvragen van een lening bij DUO kan je ervoor kiezen een bijbaan te zoeken: hoe kan je deze zoektocht het beste aanpakken en wat voor soort bijbaantje past bij jou?
Een bijbaan zoeken: waar moet je op letten?
Er zijn diverse aandachtspunten bij je zoektocht naar een geschikte bijbaan. Deze zijn persoonlijk van aard, ga voor jezelf de volgende zaken na:
Beschikbaarheid
Bekijk of de bijbaan die je op het oog hebt matched met je studieplanning. Bepaald hoeveel uur per week je kan besteden aan een bijbaan en op welke dagen. Flexibiliteit, zeker met de wisselende roosters en tentamen periode, is voor veel studenten ook erg belangrijk. Bijbanen op oproepbasis (hier bepaal je dan zelf of je kan werken) of waarbij je zelf je uren kan indelen zijn om deze reden ideaal voor studenten.
Jouw ideale bijbaan
Hoewel het salaris vaak ook de doorslag kan geven, is het belangrijk na te gaan wat voor soorten bijbanen interessant voor je kunnen zijn. Hier kan bijvoorbeeld meespelen dat je een studie-gerelateerde bijbaan zoekt. Studeer je bijvoorbeeld rechten? Misschien kan je bij een rechtsbijstandsbureau of advocatenkantoor een bijbaan verrichten.
Ook hogescholen en universiteiten, soms in samenwerking met maatschappelijke organisaties, bieden studie-gerelateerde bijbanen aan. Daarnaast kan de intensiviteit van de bijbaan een rol spelen: ben je bereid te sjouwen bij een verhuisbedrijf of in een supermarkt of zit je liever in een callcenter? Van bepaalde bijbanen kan je natuurlijk ook energie krijgen, waak er alleen voor dat je niet teveel hooi op je vork neemt!
Salaris
Een belangrijk en voor bepaalde studenten ook dé doorslaggevende factor is de hoogte van het salaris. Indien je in weekenden, op vakantiedagen of ’s avonds werkt is het salaris vaak hoger. Ook werken bepaalde bedrijven met targets: hoe meer klanten je weet binnen te halen, hoe hoger je beloning bovenop het basissalaris.
Werkervaring
Bepaalde werkgevers eisen voor een bijbaan dat je al eerder ervaring hebt opgedaan in een soortgelijke baan. Dit kan een drempel zijn, maar juist ook een extra prikkel indien je in een eerdere bijbaan deze werkzaamheden erg leuk vond.
Soorten bijbanen
Wat voor soorten bijbanen bestaan er zoal voor studenten? Met onderstaande lijst van veelvoorkomende studentenbijbanen hopen wij je inspiratie te geven.
- Horeca-bijbaan: denk hierbij aan werk in een bar of restaurant in bijvoorbeeld de bediening, keuken, afwas of koerier
- Supermarkt: je kan een bijbaan scoren als vakkenvuller of kassamedewerker
- Winkelverkoper: er zijn verschillende winkels, bijvoorbeeld boekenhandels, drogisterijen of groente- en fruithandelaren, die winkelverkopers zoeken met flexibele werktijden.
- Callcenter: een commerciële functie waarbij je bedrijven en goede doelen bijvoorbeeld steunt bij het werven van klanten en donaties. Een functie die je vanuit de ‘luie’ stoel kan uitvoeren met doorgaans grote vrijheid bij het inplannen van je werktijden.
- Post: je kan een functie als postbezorger tijdens bijvoorbeeld de weekenden of vroege ochtenden nastreven, zeker als je houdt van het werken in de frisse buitenlucht.
- Promotie: je kan hierbij denken aan de klassieke straatpromotors. Als promotor deel je bijvoorbeeld gratis samples van een product uit of flyers. Je werk doorgaans op drukke plaatsen in de stad of bij bepaalde evenementen. Promotiewerkzaamheden zijn vaak op oproepbasis.
- Proefpersonen: sommige universiteiten of onderzoeksinstanties zoeken proefpersonen voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Hierbij worden doorgaans wel eisen gesteld aan bijvoorbeeld de leeftijd of links- of rechtshandigheid.
- Bijles en huiswerkbegeleiding: ben jij een ster in bepaalde vakken die je hebt gevolgd tijdens je studie of middelbare schoolperiode? Of ben je bezig met de lerarenopleiding? In dit geval kan je jongere studenten en scholieren van bijles voorzien.
Tot slot: andere interessante bijbanen kunnen het werken op een boerderij, oppassen, honden uitlaten, thuiszorgwerk of toerisme georiënteerde bijbanen zijn. Succes met het vinden en kiezen van een bijbaan!