Uitgaan

Ontspanning en uitgaan

Ontspanning en uitgaan. Deze begrippen lijken totaal verschillend, maar komen toch wel erg met elkaar overeen. Bij ontspanning denken velen in eerste instantie aan op de bank ploffen. Kopje thee en een rol koekjes aan de ene kant, Netflix aan de andere kant. Op een ander moment denk je juist eerder aan op stap gaan met vrienden. Uitgaan kan namelijk ontspannend werken zodat je het serieuze gedeelte van het studentenleven weer een poosje aankunt

Hoe je het ook wendt of keert, ontspanning en uitgaan zijn belangrijk voor een geslaagde studententijd. Wat kun je doen om te ontspannen en wat zijn goede tips voor een leuk en voordelig uitje buiten de deur?

Rustige ontspanning

Tussen werken, studeren en in je vrije tijd is het belangrijk om af en toe een rustig momentje voor jezelf te nemen. Ga even rustig zitten met een boek, tijdschrift of een film. Alleen of met vrienden muziek luisteren kan ook erg ontspannend werken. Andere aanraders zijn chillen in het park of, voor de vrouwen onder ons, om de tijd te nemen voor het lakken van je nagels. En misschien is een powernap wel een goed idee voor jou. Deze korte slaap van 10 tot 20 minuten verlaagt het stressniveau en geeft je nieuwe energie!

 Actieve ontspanning

Als je vele uren in de schoolbanken of achter je laptop hebt doorgebracht, kan juist bewegen ontspannend werken. Wat kun je in dit geval doen?

  • Schoonmaken en opruimen. Een schone leefomgeving en ontspanning tegelijk: twee vliegen in één klap! Zet een muziekje op en ga in de weer met ramen lappen of de stofzuiger. Een eind maken aan de stapel afwas is natuurlijk ook een goed idee.
  • Al is het wandelen, een rondje fietsen of een training voor de teamsport die je beoefent. Het maakt je hoofd leeg en geeft je een fijn gevoel. Lees meer over sport en je gezondheid in dit artikel (intern: sport en gezondheid).
  • Koken en bakken. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar als je het leuk vindt werkt het ontspannend om een heerlijke appeltaart of ovenschotel te maken.

Heb jij een hobby? Schilderen, gamen, fotografie of misschien kun je urenlang op Spotify nieuwe muziek ontdekken en playlisten maken. Je kunt een hobby echter niet forceren! Het is helemaal niet vreemd om geen specifieke hobby te hebben.

Wat kun je doen met uitgaan?

Bij uitgaan denken de meesten gelijk aan dansen tot in de late uurtjes. Uitgaan kan daarentegen ook een avondje uit naar bijvoorbeeld het theater of de bioscoop betekenen. Uitgaan is in elk geval verbonden met studentensteden (intern: studentensteden). Eén van de favoriete uitjes is het bezoeken van kroegen. In elke studentenstad bruist het hier op bepaalde avonden. Studentenverenigingen organiseren, naast de standaard feestjes, meerdere keren per jaar wat grotere feesten. Ook als je geen lid bent kun je soms als introducé mee!

Naast het nachtleven kun je natuurlijk overdag buiten de deur lekker gaan lunchen, picknicken of een drankje drinken op het terras.

Hoe kun je goedkoop uitgaan?

Wees lief voor je studentenbudget (intern: studentenbudget) en maak gebruik van de voordelen die je als student hebt. Sommige uitjes, zoals de dierentuin, hanteren speciale studentenprijzen. Daarnaast hebben kroegen en clubs vaak een studentenavond waardoor je gratis entree hebt of goedkoper kunt drinken.  Je studentenpas is hierbij vaak je kortingspas, maar je kunt voor extra kortingen ook een CJP-pas (LINK) aanschaffen. Je betaalt € 17,50 en kunt dan het hele jaar door goedkoper naar onder andere bepaalde festivals, de bioscoop, musea en concerten.