Sport en gezondheid

Sport en gezondheid

 Als student verandert er veel in je omgeving. Een nieuwe school, studiegenoten, vrienden, woonplaats en misschien hoort op kamers gaan er ook wel bij. Je bent druk met studeren, werken en natuurlijk gezelligheid. Hierdoor bestaat de kans dat jouw gezondheid er af en toe bij inschiet.

Om je fijn te voelen is het belangrijk om onder andere voldoende te bewegen en gezond te eten. Dit kan best lastig zijn en daar besteden we in dit artikel dan ook extra aandacht aan. De hamvraag hierbij is: hoe blijf je als student gezond? 

Lekker in je velletje

Om het beste uit je studententijd te halen is het belangrijk om lekker in je vel te zitten. Om te beginnen zijn sociale contacten hiervoor van belang. Zoek gezelligheid op en ga gezellig met vrienden, klasgenoten of collega’s koffie drinken, een filmpje kijken, studeren of sporten. Er zijn meer factoren te benoemen waardoor je je fijn voelt, zoals bewegen, gezond eten en frisse lucht.

Voldoende bewegen

Naast dat bewegen ontspannend werkt, krijg je er meer energie van en kan het ook nog eens gezellig zijn. Je kunt kiezen tussen een individuele manier van sporten, zoals de sportschool of hardlopen. In dit geval ben je flexibel om te gaan wanneer je maar wilt. Als jij meer een teamspeler bent, kun je je aanmelden voor een teamsport, zoals tennis of voetbal. Je kunt je teamgenoten natuurlijk niet in de steek laten, en daardoor is het ook nog eens een extra stok achter de deur om te gaan sporten.

Om voldoende te bewegen hoef je niet per definitie een sport te beoefenen. Je kunt ook naar school fietsen of een rondje lopen met de hond van de buren. Vooral in de tentamenperiode kun je geneigd zijn om voldoende beweging even links te laten liggen, maar juist dan maakt het je hoofd weer even leeg!

 Tip: veel sportverenigingen en sportscholen hebben een speciaal studententarief. Goed voor je studentenbudget! 

Gezond eten

Logisch maar waar: door gezond te eten zit je lekkerder in je vel. Als je (net) op jezelf woont of het druk hebt kan de verleiding groot zijn om voor pizza of een magnetronmaaltijd te kiezen. Weet je niet goed wat je kunt maken? Voor recepten kun je een kookboek of een (studenten)blog raadplegen. Daarnaast kun je door met vrienden samen te koken in gezelschap inspiratie opdoen en ideeën uitwisselen.

Gezond eten gaat hand en hand met boodschappen doen. Lees op de pagina boodschappen, tips om dit (soms wat vervelende) karweitje prettiger te maken.  

Even een luchtje scheppen

Als je goed voor jezelf wilt zorgen is buitenlucht onmisbaar. Als het mooi weer is kun je buiten lunchen of zelfs buiten studeren. Oké, met je laptop is het misschien niet heel handig. Maar als je bijvoorbeeld een boek moet lezen of schetsen is het heerlijk om een plekje op te zoeken in het park. Een andere aanrader is een bijbaan in de buitenlucht, zoals postbode of werken op een terras.

Tijdens het studeren is een frisse neus halen ook belangrijk. Zet bijvoorbeeld om de tweeënhalf uur een wekker en ga dan even naar buiten voor een pauze.

Tandarts en huisarts

Als student zit je veel in de studiebanken en achter je computer. Door deze houding kun je last van je nek of rug krijgen. Ook al eet je genoeg vitamines en beweeg je voldoende, toch zijn bezoekjes aan de tandarts, huisarts of fysiotherapeut onvermijdbaar. Als je op kamers gaat is het daarom van belang om je direct in te schrijven bij een tandarts en huisarts in de buurt.