Studenten OV

Studenten OV

Als student reis je wat op en neer! De kans is groot dat jouw opleiding zich niet binnen loopafstand van je woning bevindt. Daarnaast wil je als je op kamers bent gegaan natuurlijk af en toe je ouders, vrienden of vriendinnen in je vorige woonplaats bezoeken. Slechts een klein gedeelte van de studenten is in het bezit van een auto. Het merendeel is dan ook op het openbaar vervoer aangewezen en gelukkig kleeft daar een groot voordeel aan! Je kunt namelijk als student een studentreisproduct (studenten OV) aanvragen. Naast de bus, metro of de tram kun je voor sommige afstanden de fiets pakken. 
 
In dit artikel lees je wat een studenten ov is en wanneer je het kunt gebruiken. Daarnaast geven we een aantal tips mee voor voordeliger reizen.

Wat is een studenten ov?

Als je gaat studeren kun je als onderdeel van je studiefinanciering een studentenreisproduct aanvragen. Indien je 18 jaar of ouder bent reis je hiermee met korting of zelfs gratis met het openbaar vervoer. Volg je een hbo- of universitaire studie? In dit geval is je studenten ov een lening van ongeveer €90,- per maand. Als je binnen tien jaar een diploma haalt hoef je dit niet terug te betalen. Volg je een niveau 1 of 2 opleiding aan het mbo? In dit geval is je studenten ov gratis en hoef je het niet terug te betalen. Voor niveau 3 en 4 geldt hetzelfde als bij hbo en universiteit; de studenten-ov is een lening.

Je kunt het product aan een persoonlijke OV-chipkaart koppelen. Dit doe je door het op te halen bij een ophaalautomaat in bijvoorbeeld het treinstation.

Soorten studentenreisproducten

Er zijn twee varianten van de studenten OV-chipkaart, namelijk een weekabonnement en een weekendabonnement. Als je vooral gebruikmaakt van het openbaar vervoer om naar school te gaan kun je een weekabonnement nemen. Dit houdt in dat je doordeweeks gratis reist en in het weekend betaalt. Je krijg in het weekend wel 40 procent korting. Voor een weekendabonnement geldt het precies andersom. Dit kun je kiezen als je bijvoorbeeld op loop- of fietsafstand van school woont en in het weekend juist graag wilt reizen.

Je kunt op de website van DUO wisselen van abonnement. Dit kan maximaal twee keer per jaar.

Studenten OV-kaart kwijt of stuk

Is je OV-chipkaart kwijt of gestolen? Bah, vervelend! In dit geval moet je de kaart als gestolen aangegeven via je Mijn OV-chipkaartaccount. Je kunt vervolgens direct een nieuwe kaart aanvragen. Het duurt in de meeste gevallen drie werkdagen voordat je deze thuisgestuurd krijgt.

Als je snel weer verder wilt reizen kun je een tijdelijk studentenreisproduct aanvragen. Hiervoor kun je een anonieme OV-chipkaart gebruiken. Als je deze niet hebt kun je het bij een NS-automaat kopen. Het tijdelijke product is online te bestellen en binnen een uur beschikbaar bij een ophaalautomaat. Belangrijk om te weten: aangezien het maar zeven dagen geldig is, is dit is een tijdelijke oplossing.

Als je je studenten-OV thuis bent vergeten kun je op het station bij de NS-automaat of bij een Ticket & Service winkel een eenmalige chipkaart halen. Je zult misschien denken ‘maar ik reis toch gratis dus ik hoef niet te betalen?’. Zo werkt het helaas niet. Ook voor het gratis reizen moet je namelijk in- en uitchecken. Het bedrag kun je wel terugvragen door binnen één maand na de reisdatum een formulier voor teruggave op te sturen. Kijk voor meer info en het formulier hier.

Hoe stop je een studenten ov?

Erg belangrijk: het op tijd stoppen van je studenten ov. Als je geen recht meer hebt op de OV-vergoeding en je zet het niet stop, betaal je namelijk elke halve maand €97,- boete! Het stopzetten kun je bij een willekeurige NS-automaat in het treinstation doen.

Student op de fiets

Geef jij de voorkeur aan een frisse neus en de haren in de wind? Begrijpelijk! Met de fiets kun je gaan en staan waar je wilt en voor de deur parkeren. Waarschijnlijk kun je met jouw studentenbudget geen gloednieuw vervoersmiddel bij de fietsenwinkel aanschaffen. Gelukkig zijn er een aantal voordelige opties. Zo kun je bij de meeste fietsenwinkels ook tweedehands modellen kopen. Daarnaast zijn sites als Marktplaats.nl en Speurders.nl goede plekken om gebruikte fiets te scoren.

Naast een eigen fiets kun je ook op pad gaan met een OV-fiets. Dit is vooral handig wanneer je er niet zo vaak gebruik van maakt. Met een OV-fietsabonnement kun je 24 uur lang voor €3,85 rondfietsen.

Tips

  • Als je in het buitenland studeert kun je jouw OV-vergoeding omzetten in een bedrag van ongeveer €90-, per maand. Lees hier meer over op de pagina over studeren in het buitenland.
  • Cliché maar waar: voorkomen is beter dan genezen. Investeer daarom in een goed slot zodat de kans op een gestolen fiets kleiner is.