Verhuizen

Verhuizen

Of je nu voor de eerste keer gaat verhuizen of ergens anders op kamers gaat: er komt een hoop voorbereiding en regelwerk bij een verhuizing kijken. Het plannen van een verhuizing helpt je belangrijke zaken niet over het hoofd te zien: het maken van een checklist voor je verhuizing kan daar bijvoorbeeld bij helpen. In dit artikel lees je verschillende handige tips bij je (eerste) verhuizing als student.

Wat dien je voor je verhuizing allemaal te regelen?

Om door de bomen het bos te blijven zien en te voorkomen dat je tijdens de verhuizing zelf tegen bepaalde ongemakken aanloopt, kan je aan de hand van onderstaand overzicht voor jezelf nagaan of je overal aan hebt gedacht.

Hulptroepen

Zorg voor voldoende hulptroepen indien je gaat verhuizen: ouders, vrienden en familie staan vaak voor je klaar. Regel daarbij ook voldoende eten en drinken. Toch kan het soms ook prettig zijn een verhuisbedrijf in te schakelen, zeker als er veel zware spullen gesjouwd dienen te worden. Vergelijk daarbij verschillende offertes van verhuisbedrijven!

Tip: gebruik verhuisdozen en vermeld op de doos wat er in zit!

Meten is weten

Voordat je de grote lange bank of het brede tweepersoonsbed meeneemt, vergeet niet te checken of alles past! Het is daarom belangrijk de lengte, breedte en hoogte van de verschillende kamers, deuren en ramen op te meten. En de spullen zelf natuurlijk! Bekijk daarbij wat een handige distributie van je spullen zou kunnen zijn, ook in verband met de locaties van stopcontacten, tv- en internetaansluitingen.

Tip: bekijk ook of het trappenhuis en de lift van het gebouw waar je gaat wonen voldoende ruimte bieden voor het sjouwen van je spullen.

Vervoer

Zorg voor geschikt vervoer voor je verhuizing: een busje of het huren van een aanhangwagen kan uitkomst bieden. Een matras, koelkast, wasmachine, kasten en meubels nemen al snel behoorlijk wat ruimte in. Geschikt vervoer voorkomt dat je meerdere keren heen en weer moet rijden.

Tip: neem je een eigen koelkast en/of vriezer mee? Laat deze vooraf ontdooien en geef deze een dag rust voordat je deze op je nieuwe kamer aanzet.

Administratie

Om overzicht in je administratie te houden, is het handig om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo krijg je ook een beeld van je studentenbudget.

Tip: bewaar een map met je belangrijke papieren, zoals rekeningen, universiteit- of hogeschool correspondentie of bonnetjes.
 

Huur

De huur wordt na verhuizing één van de grootste vaste uitgaven. Bij de verhuizing en sleuteloverdracht zal je naast een maand huur vaak ook een borg dienen te betalen ter hoogte van een maand extra huur. In bepaalde gevallen komen daar nog de kosten van een makelaarskantoor bij, tenzij je direct van een particulier huurt.

 

Tip: ben je al eerder verhuisd? Gebruik dan je oude borg om de nieuwe borg te kunnen betalen en zeg tijdig, minimaal 1 maand van tevoren, je oude huurcontract op! Doe dit altijd per mail of per brief zodat je een bewijs van opzegging hebt.

 

Sleuteloverdracht

Indien je voor de tweede keer verhuisd, zorg dat je je oude kamer netjes achterlaat. Laat je op je oude kamer spullen achter? Maak dan met je voormalig verhuurder goede afspraken over eventuele overname van meubels, gordijnen of lampen. Dit geldt uiteraard ook voor je nieuwe kamer! De huisbaas van je nieuwe kamer zal normaal gesproken bij de sleuteloverdracht aanwezig zijn, tenzij anders afgesproken.

 

Adreswijziging doorgeven

Er zijn natuurlijk, naast bekenden en familie, een hoop instanties die je op de hoogte wilt brengen van de verhuizing en adreswijziging. Het gaat onder meer om de volgende personen en instanties:

·      Familie, vrienden en kennissen/buren

·      Je werkgever

·      Je onderwijsinstelling

·      Je gemeente

·      Krant, magazine of tijdschrift

·      Belastingdienst

·      Tand- en huisarts

·      Verzekeraars

·      Telefoonprovider

·      Je bank

·      Je (sport)vereniging of sportschool

·      Energieleveranciers

 

Wil je graag een hoop vliegen in één klap slaan? Maak dan gebruik van de verhuisservice van PostNL. Bij verhuizing kan je gemakkelijk en gratis je adreswijziging doorgeven aan belangrijke bedrijven en ervoor kiezen je post automatisch door laten sturen naar je nieuwe studentenkamer.