Studentensteden

Studentensteden

Waar ga jij studeren? Rotterdam, Enschede, Utrecht, Delft of toch Amsterdam? Eén van de belangrijkste redenen bij het kiezen van een studentenstad is jouw opleidingsvoorkeur. Ook je huidige woonplaats kan een rol spelen. Wil je juist dichtbij gaan studeren of zo ver weg mogelijk? De keuze kan tevens afhankelijk zijn van een studentenvereniging of misschien vind jij een bepaalde stad gewoon erg leuk.

De studententijd is een belangrijke en leuke periode van je leven. Om je te helpen bij de keuze waar je deze tijd gaat doorbrengen, hebben we de kenmerken van vijf grote studentensteden voor je op een rijtje gezet.

Groningen

Een bruisend uitgaansleven en ruim 50.000 studenten maakt Groningen volgens velen de allerleukste studentenstad. Met mooi weer is het Noorderplantsoen in het Centrum van de stad gevuld met jongeren. Groningen zit vol culturele spots en gezellige straten, zoals de sfeervolle Folkingestraat. Deze straat zit vol leuke winkeltjes en plekken voor een hapje en een drankje. Ben je van plan om in Groningen op kamers te gaan? De huur ligt hier relatief laag met een gemiddelde van €350,- per maand. De site KamersGroningen.nl kan je helpen bij de zoektocht.

Waar kun je in Groningen studeren?

Hogescholen: Hanzehogeschool, Hogeschool voor Pedagogisch & Sociaal-agogisch Onderwijs, NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool, Wagner Group

Universiteiten: Rijksuniversiteit, Protestantse Theologische Universiteit

Rotterdam

Deze gezellige havenstad wordt omschreven als innovatief en vooruitstrevend. In Rotterdam vind je hippe barretjes en in de zomer verschillende festivals. Je kunt gezellig shoppen in de Markthal of relaxen in het groene Het Park. Je kunt hier een opleiding volgen aan de grote Erasmus Universiteit met de domeinen gezondheid, welvaart, bestuur en cultuur. Qua hogescholen zijn er onder meer de Hogeschool Tio Rotterdam, het EuroCollege Willem de Kooning Academie.

Waar kun je in Rotterdam studeren?

Hogescholen: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, Fotovakschool, Hogeschool Schroevers, Hogeschool Tio, Islamitische Universiteit, Nederlandse Maritime University

Universiteiten: Erasmus Universiteit, Maastricht. In het bourgondische Maastricht zal je samen met veel buitenlandse studenten op school zitten. Aangezien Maastricht vlakbij de grens ligt, komen deze studenten voornamelijk uit België en Duitsland. De prijs van een studentenkamer ligt iets lager dan het landelijk gemiddelde. Als je een kamer zoekt in Maastricht kun je bijvoorbeeld op Kamernet.nl kijken. Een ander idee is om je aan te sluiten bij een studentenvereniging waarbij je in het studentenhuis terecht kunt. Een gezellige studententijd is in dit geval gegarandeerd! Bekijk hier het complete overzicht van studentenverenigingen in Maastricht.

Waar kun je in Maastricht studeren?

Hogescholen: Zuyd Hogeschool, Hogeschool Notenboom

Universiteiten: Maastricht University, Maastricht School of Management, Transnationale Universiteit Limburg (ja, echt in Maastricht!)

Amsterdam

Een populaire stad onder studenten: Amsterdam! Ben jij van plan om bij een studentenvereniging te gaan? In de hoofdstad van Nederland heb je er tientallen. Het Amsterdamse studentenleven is divers en de stad zit vol gezellige en hippe theaters, kroegen en restaurantjes. Als het zonnetje schijnt kun je in de uitgestrekte parken, zoals het Ooster-, Wester- of Vondelpark heerlijk picknicken. Een nadeel van studeren in Amsterdam: de strijd om studentenkamers is erg groot. Het is makkelijker om een woning net iets buiten de stad te vinden in bijvoorbeeld Amstelveen, Diemen of Haarlem.

Waar kun je in Amsterdam studeren?

Hogescholen: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Tio, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam School of Real Estate, Fotovakschool, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Inholland, Hogeschool iPabo, Hogeschool Schroevers, Hogeschool Utrecht, Hotelschool The Hague, Inter College Business School

Universiteiten: Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Protestantse Theologische Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen,

Leiden

In het Westen van het land, vlakbij Den Haag vind je de populaire studentenstad Leiden. De Universiteit van Leiden is de oudste universiteit van het land en is opgericht in 1575(!). Als jij graag een veelzijdige jurist wil worden is de faculteit Rechtsgeleerdheid voor jou een goede keus! Leiden zit vol met gezellige kroegen en barretjes. Als jij groot fan bent van discotheken ben je hier echter niet aan het juiste adres.

Waar kun je in Leiden studeren?

Hogescholen: Hogeschool Leiden, Hogeschool NIFA

Universiteiten: Universiteit Leiden, Webster University

Wat zijn de leukste studentensteden in het buitenland?

De ‘QS World University Rankings’ heeft een rangschikking gemaakt van de beste studentensteden van de wereld. Bovenaan staat het Canadese Montreal, gevolgd door Parijs en Londen. De oude hoofdstad van Zuid-Korea Seoel en Melbourne scoren ook hoog. Wil jij iets dichterbij, maar wel in het buitenland studeren? Berlijn staat op nummer zes van de lijst! Lees op deze pagina studeren in het buitenland meer over studeren in het buitenland.

Overige studentensteden

Naast bovengenoemde studentenstudenten zijn er natuurlijk nog veel meer leuke steden waar jij kunt gaan studeren. We zetten ze nog even op een rijtje met de belangrijkste universiteiten en hogescholen.

Utrecht: Universiteit voor Humanistiek

Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit

Wageningen: Aeres Hogeschool, Wageningen University

Delft: Hogeschool Inholland, De Haagse Hogeschool, Technische Universiteit

Eindhoven: Fontys, Hogeschool Notenboom, Hogeschool Tio, Technische Universiteit

Tilburg: Fontys, Avans, Tilburg University

Breda: Avans, NHTV Internationaal hoger onderwijs, Netherlands Business Academy

Studentensteden buitenland

  • Valencia – Lees alles over het studentenleven in Valencia Spanje