Studentenkamer zoeken

Studentenkamer zoeken

Als je van plan bent om op kamers te gaan, begin je natuurlijk met het zoeken naar een geschikte woonruimte. Wil je graag een kamer dicht bij het station, vind je een gedeelde woonruimte gezellig of gaat jouw voorkeur uit naar de begane grond? Voor ieder wat wils, maar hoe start je met de zoektocht naar je nieuwe thuis?

In dit artikel staan verschillende tips om je op weg te helpen bij het zoeken van een passende studentenkamer. Waarom is het verstandig om je in te schrijven bij een woningbouwvereniging? Welke websites kun je raadplegen en wat te doen als je een woning hebt gevonden?

Hoe vind je een studentenkamer?

Het is mooi meegenomen als je ‘via via’ een kamer kunt vinden. Deel daarom in je omgeving dat je van plan bent om op kamers te gaan. Praat erover met studiegenoten en vrienden, vertel het op verjaardagen en plaats een berichtje op Facebook. Je weet namelijk nooit waar die gouden tip vandaan komt! Heb je eenmaal een geschikte kamer gevonden, houd dan deze ´checklist op kamers gaan´ bij de hand zodat je een overzicht hebt van de vervolgstappen.

Maar voor het zover is, is het tevens verstandig om je in te schrijven bij de woningbouw. Op deze manier kun je in aanmerking komen voor een woning die aansluit bij jouw voorkeuren.

Wat is een woningbouwvereniging?

Een woningbouwvereniging wordt ook wel een woningcorporatie genoemd. De organisatie zonder winstoogmerk heeft als doel het aanbieden van woonruimten met een betaalbare huur. Door je in te schrijven bij de woningbouwvereniging in de desbetreffende gemeente kun je in aanmerking komen voor een (studenten)woning.

De inschrijvingskosten variëren per woningbouwvereniging. Dit kunnen zowel eenmalige kosten als een jaarlijkse betaling tussen de €12,50 en €50 zijn. Een nadeel van de woningbouwvereniging is dat je voor sommige woningen pas in aanmerking komt als je langer ingeschreven staat. Toch is het verstandig om je tijdig in te schrijven om inschrijfduur op te bouwen. De kans is namelijk aanwezig dat je na een bepaalde tijd wilt verhuizen en hoogstwaarschijnlijk blijf je na je studententijd niet in dezelfde woning. Mocht het voor de korte termijn geen uitkomst bieden, is het voor de lange termijn ongetwijfeld verstandig je aan te melden.

De woningbouw is per studentenstad verschillend. Onderstaand vind je twee grote woningbouwverenigingen.

Studentenwoningweb

Studentenwoningweb is een onderdeel van WoningNet en richt zich specifiek op studenten. Hier vind je een woningaanbod in verschillende regio’s, zoals Groningen en Utrecht.

DUWO

Dit is de grootste studentenhuisvester van Nederland met aanbod in Amsterdam, Leiden, Wageningen en meer. Vanaf je 16e kun je inschrijven bij DUWO voor studentenkamers.

Websites voor studentenkamers

Voor elke stad zijn er specifieke websites met woningaanbod. Een voorbeeld hiervan is Huurwoningen.nl. Dit is een huurwoningenplatform met aanbod verspreid over steden door het hele land, zoals Delft, Leeuwaarden en Nijmegen.

Daarnaast kun je je gratis aanmelden op de website van Kamernet. Als je een geschikte woning hebt gevonden kun je in direct contact komen met de verhuurder en huisgenoten door te reageren op de advertentie.


Als je samen met anderen op zoek bent naar een woning in Amsterdam kun je de site Stadgenoot raadplegen.

Woning gevonden! En nu?

Het is natuurlijk belangrijk om goed na te denken over je beslissing, maar wacht niet te lang! Voor je het weet gaat iemand anders ervandoor met de kamer die jij op het oog hebt. Maak een afspraak om de kamer zo snel mogelijk te bezichtigen. Neem een familielid, vriend of vriendin mee zodat je kunt overleggen. Voor sommige kamers wordt een hospiteeravond georganiseerd. Hierbij ontmoet je direct de huidige bewoners van het huis en kun je jezelf voorstellen. In dit geval kun je echter beter alleen gaan. Het gaat immers om jou! Meer over hospiteren lees je op deze pagina (intern).

Tip

Voor veel studentensteden zijn Facebookpagina’s opgericht voor het huren en verhuren van studentenwoningen. De naam hiervan is in veel gevallen ´Zoekt kamer in…´ gevolgd door de stad waar jij wilt wonen.