Hospiteren

Hospiteren

Om je ideale kamer te bemachtigen in een leuk studentenhuis, kan het soms nodig zijn te hospiteren. Hospiteren of het bezoeken van een hospiteeravond is het bezichtigen van een vrijgekomen kamer in een studentenhuis waarbij je direct je toekomstige huisgenoten of verhuurder ontmoet. Via hospiteren kan je bepalen of de kamer wat voor je is en natuurlijk of er een klik bestaat met je mogelijk toekomstige huisgenoten. Aan de hand van deze kennismaking wordt bepaald of jij wel of niet in aanmerking komt voor de vrijgekomen kamer.

Hospiteren kan dus als best spannend worden ervaren. Wat zijn nu belangrijke aandachtspunten bij een hospiteeravond en waar dien je allemaal op te letten? In dit artikel geven wij je een aantal handige tips mee voor een geslaagde hospiteeravond!

Laat zien wie je bent!

Laat de spanningen je niet meester maken en laat zien wie je bent. Door je natuurlijk te gedragen kan je ook écht bepalen of er een klik bestaat tussen jou en de verhuurder of toekomstig huisgenoten. Uiteindelijk is het belangrijk dat je geheel jezelf kan zijn in je toekomstige studentenhuis om je er echt thuis te voelen. Bekijk dan ook goed of de sfeer en andere belangrijke factoren zoals hygiëne je bevallen in het studentenhuis.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hoewel het geen ingestudeerde act moet worden, is het belangrijk dat je ongeveer weet hoe je jezelf wilt presenteren en alvast stil te staan bij de vragen die je kunt verwachten. Doorgaans wordt er naar je hobby’s gevraagd en natuurlijk vrijetijdsbesteding. Kom netjes op tijd voor je hospiteeravond, dat straalt ook uit hoe belangrijk het krijgen van deze kamer voor jou is!

Leg contact!

Tijdens de hospiteeravond zullen je toekomstig huisgenoten of de verhuurder graag meer over je te weten willen komen. Hier speelt non verbale communicatie ook een belangrijke rol: hoe kom je over, maak je oogcontact, praat je rustig en spontaan? Verdeel je aandacht over de verschillende huisgenoten, interesseer je ook in hen zodat je bij elke huisgenoot ook een bepaalde indruk achterlaat. Door zelf vragen te stellen kom je erachter of de klik wederzijds is en laat je zien dat je werkelijk geïnteresseerd bent!

Tip: probeer niet van de leg te raken door vreemde vragen of grappen ten koste van jou gemaakt door daar aanwezige vrienden of andere huisgenoten. Het komt voor dat huisgenoten bepaalde onverwachte vragen stellen om je gevoel voor humor te testen en je reactie te pijlen.

Ga alleen

Hoe spannend je de hospiteeravond ook kan vinden, het is niet verstandig vrienden of je ouders mee te nemen naar zo’n avond. Ook al willen je ouders graag zien hoe je mogelijk komt te wonen, het is beter dit uit te stellen tot je daadwerkelijk de kamer hebt gekregen. Laat zien dat je zelfstandig bent en je mannetje staat!

Tot slot

Hopelijk vind jij via hospiteren je ideale kamer, maar het kan helaas ook voorkomen dat je wordt afgewezen. Ga niet bij de pakken neerzitten en vraag vooral waarom ze niet voor jou hebben gekozen. Met deze feedback kan je wellicht je voordeel doen op de volgende hospiteeravond!