Gas, Water en Licht regelen

Gas, water, licht en andere servicekosten

Het wonen op kamers brengt voor je als student meerdere vaste lasten met zich mee: naast de maandelijkse huur zal je kosten maken voor verschillende verzekeringen, televisie, internet en natuurlijk gas, water en licht. De vaste lasten gas, water en licht worden vaak in één adem genoemd terwijl deze kosten eigenlijk los van elkaar staan. Dit kan alleen anders zijn op het moment dat gas, water en licht onderdeel uitmaken van de servicekosten die al zijn inbegrepen bij de vaste huurprijs. Dit kan verschillen per huurcontract.

In onderstaand artikel lees je meer over de vaste last gas, water en licht, wat een student gemiddeld kwijt is aan deze kostenpost en andere veel gestelde vragen.

Wat zijn de vaste lasten gas, water en licht (GWL)?

Gas, water en licht zijn basisvoorzieningen voor je gehuurde kamer: het gas wordt doorgaans gebruikt voor de verwarming van je kamer, het verwarmen van water en eventueel in de keuken voor het kookfornuis. Onder de vaste last licht worden de elektriciteitskosten verstaan. Tot slot zal je op je kamertje een wateraansluiting nodig hebben voor drinkwater, wassen & douchen, koken en toiletgebruik.

Servicekosten

De vaste lasten gas, water en licht dienen niet verward te worden met de term servicekosten. Gas, water en licht kunnen onderdeel uitmaken van de servicekosten. Afhankelijk van je huurcontract kan zijn bepaald dat gas, water en licht bij de vaste huurprijs zijn inbegrepen. Andere huurbazen bepalen in het huurcontract dat je zelf los deze kosten dient te betalen. Onder servicekosten kunnen ook kosten voor de schoonmaak van je studentenappartement en gemeenschappelijke ruimten vallen of bepaalde administratiekosten. Indien servicekosten worden gemaakt, dient aan het einde van het jaar een overzicht te worden gegeven van alle gemaakte servicekosten.

Hoe betaal ik mijn gas, water en licht rekeningen?

De betaalwijze is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je huisbaas. Indien je een huurcontract hebt inclusief gas, water en licht zal je huurbaas zich bekommeren over de betaling van deze lasten. Indien je zelf voor deze vaste lasten opdraait, dan zal je deze in de regel direct betalen aan het betreffende energiebedrijf. Betaling kan via een bankoverschrijving, echter de meest gebruikte betalingswijze is echter de automatische afschrijving.

Huren bij hospita

Ben je huurder bij een hospita? Jouw aandeel in de kosten van gas, water en licht zal dan worden geschat. Aan het einde van het jaar zal een afrekening plaatsvinden gezien het werkelijke verbruik. Heb je teveel betaald? Dan krijg je een deel van het bedrag terug. Indien de kosten behoorlijk hoger blijken te liggen, kan betaling van het verschil worden gevraagd. Dit geldt ook indien de servicekosten worden uitgebreid.

Handige links