Checklist

Checklist op kamers gaan

Er zijn verschillende redenen te noemen om het ouderlijk huis achter te laten en een plekje voor jezelf in te richten. Zo kan de reisafstand van en naar school erg lang zijn of kun je behoefte hebben aan meer verantwoordelijkheid. Hiermee breekt een spannende, maar leuke periode aan waar best veel bij komt kijken.

Om je enigszins op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van zaken waar je vóór en na de verhuizing rekening mee dient te houden. Lees bijvoorbeeld welke spullen je nodig hebt en waar je een adreswijziging kunt doorgeven.

Wat moet je regelen vóór je verhuizing?

Als je eenmaal een geschikte kamer gevonden hebt, is het belangrijk om je verhuizing te plannen. Noteer het in je agenda!
  • Moet je op een bepaalde datum je huidige huis verlaten?
  • Wanneer krijg je de sleutels van je nieuwe kamer?
Voordat je gaat verhuizen is het belangrijk om je kamer op te meten. Dit voorkomt vervelende situaties, zoals een kledingkast die nét iets te hoog is, te korte gordijnen of je bed die niet door de deur past.

Wat neem je allemaal mee?

Het is verstandig om een overzicht te maken van de spullen die je nodig hebt. Kun je je bed meenemen, heb je al een kledingkast en een lamp? Maak een lijstje en breng een bezoek aan bijvoorbeeld de Ikea. Neem hier ook gelijk verhuisdozen mee! Onderstaand een aantal onmisbare spullen:

  • Bed (inclusief matras, hoeslaken, kussen, dekbed en dekbedovertrek)
  • Gordijnen
  • Lamp
  • Kledingkast
  • Kast voor boeken en rommeltjes
  • Bureau en bureaustoel (als het past).
Je hebt allerlei soorten studenten huisvesting, zoals een studentenwoning, een eigen woning of onderhuur. De aanwezige inboedel zal dan ook verschillen. Kom je in een huis waar (nog) verder niemand woont? Vergeet dan niet om een koelkast en wasmachine aan te schaffen. Natuurlijk zijn een bank, stoelen, een tafel, borden en bestek dan ook van belang! Schroom niet om in je omgeving te vragen of er spullen op zolder staan die jij goed kunt gebruiken.
Daarnaast kun je bij kringloopwinkels voor een prikkie je inrichting uitbreiden. Unieke meubels, servies of een zo goed als nieuwe wasmachine voor een scherpe prijs. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in een kringloopwinkel!

En dan is het voor… de verhuizing zelf! Vraag tijdig vrienden en/of familie om je een handje te helpen. Schrijf op de verhuisdozen wat erin zit om het uitpakken te vergemakkelijken. Neem minimaal een hele dag de tijd voor je verhuizing.

Wat moet je regelen na je verhuizing?

Wanneer je eenmaal verhuisd bent zijn er een aantal dingen die je dient te regelen voordat je echt kunt gaan genieten van je eigen plekje.
  1. Gemeente: Ten eerste moet je je verhuizing doorgeven aan de gemeente. Je kunt de verhuizing binnen vier weken vóór de adreswijziging en uiterlijk vijf dagen nadat je verhuisd bent (online) doorgeven.
  2. Studiefinanciering: Verandert jouw situatie van thuiswonend naar uitwonend? Dan is het van belang om op DUO de wijziging aan te geven om meer studiefinanciering te kunnen ontvangen.
  3. Post: Naast het doorgeven van je verhuizing aan vrienden en familie is het van belang om jouw adreswijziging te melden bij onder andere je werkgever, de bank, je provider en school. Je kunt dit zelf regelen of gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL. Zij geven je nieuwe adres door aan bijvoorbeeld je verzekeraar en de bank. Het laten doorsturen van je post is tevens mogelijk. Dit kost ongeveer €2,- (afhankelijk van de gewenste periode).
  4. Schrijf je in bij een nieuwe tandarts en huisarts in de buurt.
  5. Sluit een inboedelverzekering af.
  6. Veiligheid
Voordat je in je nieuwe stulpje gaat wonen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheid. Hang een aantal rookmelders op in zowel de keuken, woonkamer, gang als je slaapkamer en plaats tevens een koolmonoxidemelder. Sla gelijk wat extra batterijen in zodat je ze kunt vervangen indien nodig. Naast rook- en koolmonoxidemelders moet je zorgen voor een blusdeken en brandblusser in huis.
Ben je de eerste of enige bewoner van het huis? Houd dan rekening met het afsluiten van gas, water en licht.