Boodschappen doen

Boodschappen doen

Er zijn weinig mensen die het als hobby beschouwen. Sjouwen met zware tassen, lange rijen en ter plekke bedenken wat je gaat eten. Vooral tijdens het ‘spitsuur’ kan het nog wel eens een vervelend karweitje zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het studentenbudget gehad. Eén ding is zeker: boodschappen doen hoort er nu eenmaal bij!

We hebben een aantal manieren om deze taak prettiger te maken op een rijtje gezet. In dit artikel lees je onder andere hoe het boodschappen doen makkelijker en goedkoper kan, inclusief handige bespaartips. Om te beginnen met het beste tijdstip voor een bezoek aan de supermarkt.

Wat is het beste tijdstip om boodschappen te doen?

De combinatie van drukte, halfvolle schappen en extreem lange rijen staat beter bekend als het spitsuur van de supermarkt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tussen 17:00 en 18:00 de winkel te vermijden. Daarnaast is de lunch een populair tijdstip. De kans is groot dat je een rooster hebt waarbij je op sommige dagen wat later college hebt, en in dit geval is het een aanrader om je boodschappen in de ochtend te doen. Erg prettig dat je dat alvast gehad hebt en dan kun je gelijk een vers croissantje meepakken! Ben je in de middag wat eerder vrij? Duik dan direct de supermarkt in om de drukte voor te zijn.

Handig om te weten: wil je kinderdrukte vermijden? In het weekend is de kans op kinderen in de supermarkt het grootst.

Online boodschappen bestellen

De online supermarkt wordt steeds populairder. Onderzoek wijst uit dat maar liefst één op de zes Nederlanders in 2017 de boodschappen online besteld, en dat begrijpen we heel goed! Veel supermarkten, zoals de Albert Heijn, Jumbo en de Dirk van den Broek,  bieden momenteel een bezorgservice aan. Vooral wanneer je een feestje geeft kan dit uitkomst bieden. Het bestellen van boodschappen maakt het inslaan van flessen cola en kratjes bier namelijk een stuk makkelijker! Vergeet niet van te voren te checken of de supermarkt op jouw adres bezorgt.

Bij een aantal winkels kun je je boodschappen online bestellen en zelf in de winkel afhalen. Zo vermijd je toch de rij voor de kassa en de zoektocht in de schappen, maar hoef je niet thuis te wachten op de bezorger.

Boodschappenlijstje

Het maken van een boodschappenlijstje scheelt tijd en moeite in de supermarkt. Hierdoor weet je precies wat je moet halen en zal je minder snel dingen vergeten. Je kunt je lijstje op allerlei manieren bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld de notities in je telefoon gebruiken en aanvullen wanneer je iets te binnen schiet. Er zijn tevens tientallen apps die je ervoor kunt gebruiken. Het voordeel is dat je je telefoon hoogstwaarschijnlijk bij je hebt als je in de supermarkt staat.

Misschien vind je het prettiger om de boodschappen op een briefje te schrijven. Deze kun je bijvoorbeeld op de koelkast plakken. Wanneer je dan ontdekt dat de melk of de smeerkaas ontbreekt kun je dit eenvoudig op het lijstje zetten.

Boodschappen en huisgenoten

Wanneer je met huisgenoten woont is het niet erg handig om meerdere zeeppompjes, potjes zout, flessen olie of rollen vuilniszakken in de keuken te hebben. Aan te raden is dan ook om een website te gebruiken zoals Wiebetaaltwat.nl. Als je gezamenlijke boodschappen hebt gedaan plaats je deze in jullie lijst op de website of in de app. Zo kun je gemakkelijk de kosten delen en heb je geen gedoe met uitrekenen.

Voor het maken van een gezamenlijk boodschappenlijstje kun je tevens een app gebruiken. Het lijstje op de koelkast werkt hiervoor natuurlijk ook goed!

Minder supermarkt en meer gezelligheid

Het is eigenlijk heel simpel. Door samen met vrienden en familie te eten besteed je minder tijd in de supermarkt. Huh? Ja, echt! Die ene keer zal je boodschappentas ongetwijfeld iets meer wegen, maar de volgende keer kun jij bij die vriend of vriendin aanschuiven en hoef je de supermarkt niet in. Daarnaast bespaar je geld doordat je met grotere porties relatief gezien goedkoper uit bent. Bijkomend voordeel is dat dineren bij je ouders of vrienden ook nog eens erg gezellig is!

Wat kosten boodschappen?

Het spreekt voor zich dat iedereen een ander eet- en leefpatroon heeft en de uitgaven verschillen dan ook per persoon. Volgens het Nibud (https://www.nibud.nl/) kun je als student rekenen op een bedrag van €160,- voor je maandelijkse boodschappen.

Red je het niet met €40,- per week? Drie manieren om te besparen op je boodschappen, oftewel bespaartips, zijn:

Aanbiedingen:

Houd de (online) folder van de supermarkt in de gaten. Via de website Superscanner.nl  kun je zien waar jouw favoriete product met korting verkrijgbaar is.

Boodschappenbudget:

Stel een week- of maandbudget voor de boodschappen. Op deze manier kun je jouw uitgaven overzichtelijk en onder controle houden. Handig is bijvoorbeeld om een aparte portemonnee of rekening te hebben met je boodschappengeld. Is het op? Dan zal je toch echt gezellig bij een vriend(in) of familielid aan moeten schuiven!

Plan vooruit:

Het lijkt lastig om te bedenken wat je de komende dagen gaat eten, maar hoe minder vaak je in de supermarkt terecht komt hoe minder je uitgeeft. Plan ook niet te ver vooruit, zo kan je nog eens spontaan ergens aanschuiven!

Budgetsupermarkten

Heb jij een favoriete supermarkt? Misschien de dichtstbijzijnde winkel of degene waarvan je weet waar alles ligt. Logisch! De kans bestaat echter dat de supermarkt waar je trouw aan bent niet het meest voordelig is. De Lidl en de Aldi zijn voorbeelden van winkels die goed voor je portemonnee zijn. Als je gehecht bent aan producten van bepaalde merken kun je de ‘budgetsupermarkt’ ook combineren met winkels waar ze A-merken aanbieden. Koop bijvoorbeeld wc-papier, olie, rijst en schoonmaakmiddelen bij een budgetwinkel en specifieke producten ergens anders.

Mocht je geen afscheid kunnen nemen van je voorkeurswinkel, kijk daar dan wat vaker in de onderste en bovenste schappen. De producten op ooghoogte zijn namelijk in veel gevallen de A-merken met de hoogste prijs.

Tips

  • Kook net iets meer zodat je er vaker van kunt eten. Als je geen zin hebt om meerdere dagen van de week hetzelfde op je bord te hebben (en je bent in het bezit van een vriezer) kun je de maaltijd invriezen.
  • Ga niet met een hongerig gevoel de supermarkt in! Ten eerste is dit niet erg prettig en daarnaast kom je meestal ook nog eens thuis met overbodige boodschappen.