Internet en TV

Internet & TV

Bij het op kamers gaan komt behoorlijk wat regelwerk kijken: de verhuizing naar en inrichting van je nieuwe kamer, het regelen van al je verzekeringen, gas, water, licht en natuurlijk je internet en tv aansluitingen. Televisie en internet zorgen natuurlijk voor de nodige ontspanningsmomenten. Daarnaast zijn beide, echter met name je internetaansluiting, ook echt onmisbaar voor je studie. Waar dien je op te letten bij het afsluiten van je televisie en internetabonnement? En wat zijn de meest voordelige aansluitingen voor studenten?

Televisieaansluiting

De keuze uit verschillende televisieabonnementen is groot. In onderstaand overzicht wordt uiteengezet welke soorten televisieabonnementen je kan afsluiten. Afhankelijk van de aansluitingsmogelijkheden op jouw studentenkamer kan je doorgaans kiezen uit:

Kabeltelevisie

Onder kabeltelevisie wordt zowel digitale, interactieve als analoge televisie verstaan. Er zijn op dit moment twee providers op de markt die kabeltelevisie leveren: Ziggo en UPC. Hoewel analoge televisie qua prijs aantrekkelijker kan zijn, is de kwaliteit ten opzichte van digitale en interactieve tv een stuk minder goed. Bij interactieve televisie heb je, in aanvulling op kwaliteitsbeeld, ook de mogelijkheid programma’s op te nemen of live te pauzeren.

Digitenne (ethertelevisie)

Deze vorm van televisie werkt op basis van een signaal in de ether die via een kleine antenne in je studentenhuis kan worden opgevangen. Via een verplaatsbare binnen-antenne krijg je het televisiesignaal binnen. Deze vorm van televisie wordt ook wel digitenne genoemd. Op dit moment bieden zowel Scarlet als KPN deze vorm van ethertelevisie aan. Het grote voordeel is dat je tegen een lage prijs televisie kan kijken en geen kabelaansluiting nodig hebt. Wel is het aanbod zenders wat beperkter en kan de kwaliteit als minder worden ervaren.

Satelliettelevisie

Indien buiten je studentenhuis een schotel is geplaatst, kan je via een ontvanger op je kamer satelliettelevisie ontvangen. Op dit moment is er één aanbieder van satelliet televisie: CanalDigitaal. Waarom zou je kiezen voor deze vorm van televisie? Je hebt keuze uit een veelheid van zenders en de beeldkwaliteit is hoog. Het nadeel is dat je een schotel dient te plaatsen op je studentenwoning, wat misschien niet mogelijk is of er niet aantrekkelijk uit ziet.

IPTV (ADSL televisie)

Vandaag de dag is het ook mogelijk je televisie via een ADSL verbinding te ontvangen. Je dient dan tevens bij de provider een internetabonnement af te sluiten. Het is doorgaans ook mogelijk daarbij een telefoonaansluiting te krijgen: een all-in-one pakket. Dit type abonnement kan je afsluiten bij XS4All, Tele2, KPN en Online. Je kan daarbij kiezen voor interactieve of digitale televisie.

Het is ook mogelijk deze ‘internet’ televisie te ontvangen via glasvezel, in dat geval wordt gesproken van Fiber tv. Verbinding via glasvezel is razendsnel. Indien je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van diensten van Netflix of HBO on demand kan glasvezel je de kwaliteit en snelheid bieden die je wellicht zoekt.

Internetaansluiting

Hoewel internet- en televisieabonnementen vaak in combinatiepakketten worden aangeboden, is het ook mogelijk een los internetabonnement af te sluiten. Je hebt keuze uit de volgende abonnementsvormen:

ADSL (Internet via je telefoonlijn)

Via ADSL wordt de lijn van je telefoon gesplitst zodat zowel internet- als telefoonverkeer kan worden doorgegeven. Gewoon ADSL gaat tot zo’n 8 MB per seconde, VDSL en ADSL2+ kunnen echter snelheden tot wel 50 MB per seconde halen. De gemiddelde snelheid van je ADSL-verbinding is ongeveer 50% van wat wordt aangeboden: hoe verder je van de wijkcentrale zit, hoe langzamer de verbinding die op je woonadres aankomt in de regel is.

Internet via de kabel

Internet via de kabel wordt op dit moment aangeboden door Ziggo, Zeelandnet en Caiway. Over de kabel komt ook je televisiesignaal binnen, dit zijn van oorsprong ook de analoog televisieaanbieders. Het is dan ook verplicht kabeltelevisie af te nemen bij je kabel internet abonnement. De snelheid van de internetverbinding ligt ten opzichte van ADSL hoger, meer dan 100 MB per seconde en ook de gecontracteerde snelheid wordt veelal eerder behaald. Bij wie je de internetverbinding via de kabel kan afsluiten is afhankelijk van je postcode. Via je postcode kan je zien welke providers een kabelverbinding leveren.

Glasvezel internet

Via glasvezel kan je internetverbinding met snelheden van gemiddeld 100 MB per seconde afsluiten: zowel downloaden en uploaden met dezelfde snelheid. Nog niet door heel Nederland is een glasvezel netwerk aangelegd: je kan via je postcode en adresgegevens checken of jouw adres een glasvezelverbinding ondersteunt. Je kan onder meer terecht bij KPN, Tele2, Vodafone, Telfort en Online terecht voor een glasvezelabonnement.

Mobiel netwerk internet

Het is mogelijk via het GSM-netwerk mobile data te versturen. Het gaat om HSDPA, UMTS en LTE (beter bekend als 4G). De snelheid van mobiel internet is in de verhouding snelheid en prijs niet de meest aantrekkelijke optie. Er kan  namelijk voor deze variant verbindingen nog een datalimiet gelden.

Satelliet internet

Voor deze vorm van internetverbinding, is het net als bij satelliet televisie, nodig een schotel te installeren. De aankoopprijs van een schotel is hoog en de snelheid valt tegen: alleen voor afgelegen gebieden kan satelliet internet eventueel uitkomst bieden.

Welk internet & tv abonnement past bij mij?

Deze keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Zet voor jezelf op een rij:

  • Welke televisie- en internet abonnementen zijn af te sluiten op mijn studentenkamer?
  • Wat is de minimum kwaliteit en aanbod aan zenders dat ik zoek voor mijn televisieabonnement?
  • Wat is de minimum snelheid die ik zoek voor mijn internetabonnement?
  • Kan je extra besparen op je abonnementskosten door internet en televisie bij dezelfde provider af te sluiten in pakketvorm?

Handige Links