Studiekeuze en studiekosten

Studiekeuze en studiekosten

Na de middelbare school is de kans groot dat je wilt gaan starten met een vervolgopleiding. Misschien weet je het al, misschien heb je een tussenjaar nodig om het besluit te nemen. Voor velen geldt in ieder geval dat het een lastige en weloverwogen beslissing is. Naast de locatie, studieduur en natuurlijk de studierichting is de prijs van studeren een factor welke je keuze kan beïnvloeden.

Hoe zorg je ervoor dat je een passende studie kiest en welke kosten komen hierbij kijken?

Studie kiezen

Bedrijfskunde, Informatica, Archeologie, Interieuradviseur en ga zo maar door. Er bestaan honderden verschillende universitaire, hbo- en mbo-opleidingen. Het is dan ook logisch dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. We geven je daarom een aantal tips bij het maken van een keuze.

1.   Rustig nadenken

Voor je in alle verschillende soorten opleidingen duikt is het belangrijk om eens rustig te gaan zitten en bedenken wat jij leuk vindt. Praat hierover met anderen en zet op een rijtje welke onderwerpen en eventueel beroepen jouw aandacht trekken.

2.   Studiekeuzetest

Een studietest kan je helpen om een indruk te krijgen van opleidingen die bij je passen. Een voorbeeld hiervan is de gratis test op Studiekeuzetest.nu.

3.   Praat met studieadviseurs

Indien je al een idee hebt naar welke school je wilt gaan, kun je deze bellen en vragen naar de mogelijkheden voor een gesprek met een loopbaanbegeleider. Dit studieadvies kan overzicht scheppen in jouw  zoektocht.

4.   Open dagen en meeloopdagen

Als je een lijstje hebt van interessante opleidingen kun je open dagen gaan bezoeken. Sommige scholen bieden ook meeloopdagen aan. Kijk op de website van de opleiding voor de data en schrijf je in. Het inschrijven is niet altijd verplicht, maar check dit voor de zekerheid wel!

Prijs van een studie

Wie droomt er nu niet van gratis studeren? In sommige landen, zoals Zweden, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk, kost het je helemaal niets. Als je toch liever in Nederland wilt investeren in je toekomst zal je collegegeld moeten betalen.

De overheid betaalt een groot deel van je opleiding. Zelf betaal je elk jaar van je studie collegegeld, ofwel lesgeld. Dit kost op een universiteit of hogeschool voor het studiejaar 2017/2018 €2.006 per jaar. Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Het jaarlijkse bedrag voor een mbo-opleiding is €1.137.

Studiefinanciering

Het collegegeld is een flinke kostenpost. Een studenten bijbaan en studiefinanciering kunnen je op weg helpen. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen: een lening, ov en collegegeldkrediet. Afhankelijk van de inkomsten van je ouders kun je daarnaast in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Ben je per of na september 2015 met je studie begonnen? In dit geval val je onder het nieuwe stelsel. Hierbij is de basisbeurs afgeschaft en is het maximale leenbedrag verhoogd.

Meer over studiefinanciering hoe het zit met het terugbetalen ervan lees je in het artikel over Duo en studiefinanciering.

Studiebeurs

In sommige gevallen kun je tevens in aanmerking komen voor een beurs. Ga je in het buitenland studeren (intern: studeren in het buitenland)? Er zijn hiervoor verschillende beurzen beschikbaar. Het soort is afhankelijk van je opleiding, de periode dat je naar het buitenland gaat en de locatie. Binnen Europa is er bijvoorbeeld de Erasmus+ beurs. Buiten Europa zijn er de LUSTRA+ beurs en de Holland Scholarship.

Naast een beurs vanuit school zijn er particuliere fondsen die je kunnen helpen bij het bekostigen van je studie. De voorwaarden zijn per fonds wisselend en het is dan ook belangrijk om je te oriënteren op de best passende fondsen en hun criteria.

Tip

Naast het collegegeld en eventueel een laptop en boeken, zal je andere studiekosten krijgen. Het op kamers gaan is een belangrijke kostenpost. Vergeet hier geen rekening mee te houden!