Studentenverzekering

Verzekeringen voor studenten

Op kamers gaan en studeren in een nieuwe stad is een spannende stap voor veel studenten. Er wordt voor het eerst écht een beroep gedaan op je zelfstandigheid en je wordt verantwoordelijk voor onder meer het betalen van je huur, huishouden, boodschappen, de afwas en het regelen van financiën en verzekeringen. Op dat laatste besteden wij in dit artikel extra aandacht: welke verzekeringen zijn belangrijk op het moment dat je op kamers gaat wonen? En waar moet je op letten bij het afsluiten van deze verzekeringen? Op deze en andere vragen geven wij in dit artikel antwoord.

Studenten zorgverzekering

Op kamers of niet, vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt is namelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Hoewel je op de polis bij je ouders kan blijven zitten, is dit doorgaans niet de meest voordelige optie. Door zelf verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kan je al snel behoorlijk wat euro’s per maand besparen. Ook bestaan er zorgverzekeringen speciaal gericht op studenten, de zogenaamde studenten zorgverzekering. Waar moet je op letten?

Budgetpolis: de goedkoopste polis

De inhoud van de basiszorgverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde, de polissen kunnen verschillen. De budgetpolissen zijn doorgaans het goedkoopst: deze polissen hebben als nadeel dat je keuze uit zorgverleners voor een volledige vergoeding wordt beperkt tot zorgverleners waar door je zorgverzekeraar een contract mee is afgesloten. Deze beperking geldt trouwens niet voor spoedeisende hulp, dan word je gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht! Vind je beperkte keuzeopties niet erg en biedt de zorgverzekeraar nog voldoende opties bij jou in de buurt? Dan profiteer je van een lage premie!

Eigen risico: vrijwillig eigen risico

Maak je weinig tot geen zorgkosten per jaar en heb je eventueel een potje indien er iets ingrijpends gebeurt? Je kan ervoor kiezen het verplicht eigen risico (€385,- in 2024) te verhogen met maximaal €500,- tot €885 (in 2024). Je zorgverzekeraar geeft in sommige gevallen premiekortingen van zo’n €20,- per maand!

Studenten inboedelverzekering

Je gaat op kamers en neemt mee…waarschijnlijk een grote lading spullen van thuis en een bezoekje Ikea staat wellicht ook nog op de planning. Uiteindelijk staan er behoorlijk wat spullen van waarde op je kamer: je bed, laptop en/of tablet, mobiele telefoon, televisie, studiematerialen, kleding en andere meubels. Deze spullen tezamen worden je inboedel genoemd.

Waarom je inboedel verzekeren?

Studentenkamers zijn vaak niet de nieuwste appartementen, hebben meerdere bewoners en dus veel in- en uitloop door de verschillende studenten die er wonen. Dit verhoogt de kans op een ongelukje: bijvoorbeeld brand, waterschade of diefstal. Een belangrijke eis van zorgverzekeraars is daarom dat je eigen kamer wel op slot kan: anders wordt het eventuele inbrekers wel erg makkelijk gemaakt om je kamer binnen te wandelen op een ongemerkt moment. Een inboedelverzekering biedt ook dekking voor schade aan je spullen die in je afgesloten tuin of bergruimte liggen.

Buitenshuisverzekering

Ga jij vaak de hort op met waardevolle apparatuur, zoals je laptop, tablet, smartphone of dure muziekinstrument? Je inboedelverzekering is niet geldig buiten de deur. Schade in de vorm van beschadiging, diefstal of verlies van bovengenoemde apparatuur kan je apart bijverzekeren met een kostenbaarhedenverzekering buitenshuis of ‘buitenshuisverzekering’.

Studenten aansprakelijkheidsverzekering

Vaak wordt een aansprakelijkheidsverzekering in combinatie met een inboedelverzekering aangeboden: dergelijke studentenpakketten zijn handig omdat je direct allerlei belangrijke verzekeringen voor tijdens je studententijd afsluit tegen een scherpe pakketprijs. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die je per ongeluk aanricht aan andermans spullen of andere personen. Van het struikelen over het laptopsnoer van je medestudent, waardoor de laptop op de grond klettert, tot het per ongeluk morsen van rode wijn in de gordijnen van je schoonouders: voor deze materiele schade ben je tot een bepaalde bedrag verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering bij je ouders

Check voordat je zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluit even of je ouders misschien al zo’n verzekering hebben afgesloten. Veel aansprakelijkheidsverzekeringen bieden dekking voor uitwonende studerende kinderen tot 27 jaar.

Studenten ongevallenverzekering

Een andere verzekering die je in grote regelmaat aantreft in studentenpakketten is de ongevallenverzekering. Hoewel je er liever niet aan denkt, kan een ongeval ertoe leiden dat je blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden. Dergelijke ingrijpende gebeurtenissen hebben niet alleen een hevige emotionele impact: ook financieel kan dit ingrijpende gevolgen met zich meebrengen. Een ongevallenverzekering, voor elk type ongeval, is om deze reden zeker geen overbodige luxe.

Studenten reisverzekering

Ga jij als student regelmatig op reis (ook binnen Nederland)? In dat geval kan een doorlopende reisverzekering ook nog worden toegevoegd aan de lijst met belangrijke verzekeringen. Deze verzekering zorgt ervoor dat je bagage verzekerd is tegen schade, verlies of diefstal, je zelf bent verzekerd voor aanvullende medische kosten in het buitenland boven het Nederlandse tarief, persoonlijke hulpverlening en eventuele schade aan je accommodatie.

Lang op reis?

Ga je als student voor een lange periode achter elkaar op reis of studeren of stage lopen in het buitenland? Dan is een lang op reis verzekering of globetrotter verzekering iets voor jou. Deze verzekering biedt, in tegenstelling tot veel doorlopende reisverzekeringen, dekkingen voor een maximale reisduur van 1-2 jaar. Ook biedt de verzekering dekking voor reizen zonder ‘vrije tijdskarakter’, zoals studie of stage.