Studentenbudget

Studentenbudget

Vooral als beginnend student is het lastig om te bepalen wat je studentenbudget is. Je wilt natuurlijk niet te krap leven, maar tegen het einde van de maand geen rooie cent meer overhebben is natuurlijk ook niet ideaal! Daarom hebben we op een rijtje gezet welke inkomsten en uitgaven je als student kunt verwachten. Als kers op de taart geven we je ook een aantal handige bespaartips mee.

Wat zijn de uitgaven van een student?

De stichting Nibud heeft de gemiddelde uitgaven van een student vastgesteld op maandelijks rond de €1100,-. Onderstaand vind je een opsomming van de mogelijke uitgaven per maand. 

 • Huur: €370,-
 • Boodschappen: €160,-
Benieuwd hoe je zo voordelig mogelijk boodschappen kunt doen? Lees het hier (intern: boodschappen).

 • Vrijetijd: €144,-
Het is erg belangrijk om te ontspannen, sporten en leuke dingen te doen, zoals uitgaan. Wel met mate natuurlijk 😉

 • Studiebenodigdheden: €57,-
Laptop, boeken, pennen, agenda, alles erop en eraan. De prijs voor een laptop is verspreid over een jaar en natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren.

 • Kleding en schoenen: €47,-
 • Zorgverzekering: €97,- 
Naast een zorgverzekering kan je meer verzekeringen hebben die voor jouw rekening komen, zoals een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Lees hier (intern: verzerkeringen) over de verschillende verzekeringen.

 • Telefoonkosten: €26,-
 • Collegegeld: €167
Voor het betalen van je collegegeld kun je collegegeldkrediet aanvragen. Dit is een extra lening en onderdeel van je studiefinanciering.

 • Vervoer: €55,-.

Wat zijn de inkomsten van een student?

Om alle uitgaven te kunnen bekostigen, moet er natuurlijk ook wel wat inkomen! Welke inkomsten kun je hebben als student?

Woon je op kamers of thuis, kom je in aanmerking voor een aanvullende beurs? En heb je de lening voor collegegeld aanstaan? De hoogte van je studiefinanciering is afhankelijk van deze en andere factoren.

 • Bijbaan
 • Toeslagen (zorg- en huurtoeslag)
Zorgtoeslag is de bijdrage die je kunt ontvangen voor het betalen van je zorgverzekering. Voor studenten is dit in de meeste gevallen rond de €90,- per maand. Als je in een huurhuis woont kun je misschien huurtoeslag ontvangen. Beide toeslagen zijn afhankelijk van onder andere je inkomen. Je kan hier een proefberekening zorgtoeslag doen

De maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn vanzelfsprekend bij iedereen anders. Misschien krijg je een aanvullende beurs of betalen je ouders de zorgverzekering? 

Bespaartips

Geld overhouden voor een nieuwe broek, een etentje buiten de deur of voor in je spaarvarken? Deze bespaartips kunnen je daarbij helpen! De eerste tip is het profiteren van aanbiedingen. Dit kun je doen door de (online) folder van jouw favoriete supermarkt of drogist in de gaten te houden. Maak daarnaast zo goed mogelijk gebruik van studentenprijzen. Veel handige en leuke dingen kun je als student namelijk met korting kopen. Voorbeelden hiervan zijn de dierentuin, sportschool, bioscoopkaartjes, de kapper en tevens onderwijskorting op software zoals programma’s van Adobe.

Een andere manier om te besparen is het kopen van tweedehandsboeken en meubels. Voor boeken kun je op websites als Marktplaats.nl kijken, maar vaak kun je de boeken ook in de bibliotheek lenen. Als je op kamers gaat (intern: op kamers gaan) zal je een hoop spullen aan moeten schaffen. Ook deze kun je vaak voor een spotprijs op de kop tikken!

Tip

Zet elke maand een (klein) bedrag apart voor onvoorziene uitgaven. Doe dit niet aan het eind van de maand, maar wanneer je bijvoorbeeld je salaris of studiefinanciering ontvangt. Je zult zien dat je het op deze manier bijna niet merkt!