Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Zit jij er aan te denken om je horizon te verbreden? Steeds meer studenten vertrekken voor hun opleiding naar het buitenland. In veel gevallen voor een minor, master en soms zelfs voor een gehele bachelor. Of misschien kun jij er wel voor kiezen om stage te lopen bij een bedrijf in een ander land. Vooral de Verenigde Staten en Spaanse bestemmingen zijn favoriet.

Waarom en waar kan je studeren in het buitenland? Kan je een beurs ontvangen voor jouw periode binnen of buiten Europa? En waar kun je in het buitenland wonen? De antwoorden op deze en andere vragen kun je in onderstaand artikel vinden.

Waarom studeren in het buitenland?

Er zijn een hoop verschillende redenen te noemen om voor je studie over de grens te gaan. Ten eerste speelt de interesse in andere landen natuurlijk een belangrijke rol. Op deze manier kun je proeven van een nieuwe cultuur. Studie- of werkervaring in het buitenland laat daarnaast zien dat jij wel in bent voor een uitdaging en niet bang bent om een sprong in het diepe te nemen. Het staat dan ook goed op je CV en sommige werkgevers vinden internationale ervaring zelfs een pre! Een andere reden is dat je bepaalde masters en vakken niet in eigen land kunt volgen.

Waar studeren in het buitenland?

Waar begin je met het vinden van studiemogelijkheden in een ander land? De periode en locatie zijn afhankelijk van wat jij wilt of verplicht moet gaan doen in het buitenland. Neem hiervoor contact op met een begeleider van school. Nagenoeg elke opleidingsinstelling heeft een International Office die jou hierbij verder kan helpen.

Daarnaast kun je op de website van Education First (EF) (link) kijken voor verschillende taalcursussen en tussenjaar programma’s in het buitenland.

Beurs in het buitenland

De kans bestaat dat jij in aanmerking komt voor een financiële ondersteuning voor jouw studiekosten in de vorm van een beurs. Er zijn verschillende beursinstellingen, zoals de Nederlandse overheid, maar ook jouw opleidingsinstelling, de Europese Unie en particulieren. De beurs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder of je binnen of buiten Europa gaat studeren.

Als jij in Europa gaat studeren kun je een Erasmus+ aanvragen. Hier doen alle Europese lidstaten aan mee. De Holland Scholarship is daarentegen voor studenten die buiten Europa internationale ervaring op willen doen. Criteria hiervoor zijn onder andere dat je een voltijd opleiding volgt en voor minimaal drie maanden en vijftien studiepunten naar het buitenland gaat. Daarnaast moet jouw school deelnemen aan het Holland Scholarship. Beide beurzen moet je aanvragen bij je eigen hogeschool of universiteit. Als jouw studiekosten zo hoog uitvallen dat je niet rondkomt, kun je aanspraak doen op een particulier fonds. Hiervoor is het belangrijk dat je goed onderzoekt welke fondsen bij jouw studieperiode passen. Speur hiervoor het internet af. Een handig hulpmiddel is de Beursopener.  

In het buitenland maak je vanzelfsprekend geen gebruik van het Nederlandse openbaar vervoer. Je kunt daarom je studentenreisproduct omzetten in een maandelijkse vergoeding van ongeveer €90,-. 

Let op! Veel beurzen hebben een vroege inschrijvingsdatum. Ook al heb je nog niet alles geregeld, schrijf je zo snel mogelijk in om in aanmerking te komen. 

Op kamers in het buitenland

Een kamer zoeken (intern: kamer zoeken) in eigen land is niet gemakkelijk. In het buitenland een kamer vinden klinkt dan ook alleen maar lastiger in de oren. Dat hoeft niet! Bij sommige buitenlandse studies kun je op een campus wonen. Vraag hulp aan je stagebedrijf of de school waar jij je bachelor of vakken gaat volgen. Zij kunnen je tips geven voor websites of tussenpersonen die je kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte kamer.

Tips

Vraag in je omgeving naar ervaringen. Er zijn veel studenten die (een deel van) een studie in het buitenland hebben gevolgd. Je kunt ook vaak via je onderwijsinstelling een aantal namen krijgen van studenten die bijvoorbeeld al in Spanje zijn geweest. Vaak vinden zij het alleen maar leuk om erover te vertellen.

Last but not least, pak deze kans! In jouw studieperiode heb je de tijd om deze geweldige ervaring op te doen en je te ontwikkelen. Het klinkt misschien ietwat zweverig, maar een periode in het buitenland is ongetwijfeld positief voor je persoonlijke ontwikkeling.